Amanya’da hekimlik yapabilmek için ya Approbation ya da ‘Berufserlaubnis’ (geçici çalışma izni)’den birisine sahip olmanız şart. Approbation sınırsız bir süre için verilir ve hekimlikle ilgili işleri yapmanızda bir kısıtlama yoktur. Ancak Berufserlaubnis sınırlı bir süre için verilir ve bazen çalışacağınız kuruma mahsus da olabilir. Approbation alabilecek şartları karşılamadan önce birçok kişi geçici çalışma izniyle Almanya’ya gelip çalışmaya başlayabiliyor (denkliğiniz olmadığı için yanınızda sürekli başka bir hekim bulunması şartıyla). Peki çalışma izni almak için gerekli şartlar nelerdir? Tabii ki ilk başta başvuracağınız eyalette bir iş bulmanız gerekli.
Öncelikle her eyalet için ufak tefek farklılıklar olabileceğini unutmayın, bu başlık altında genel bazı belgelerden bahsedeceğim ama çalışacağınız eyaletin ‘Berufserlaubnis’ için gerekli şartlarını kendiniz mutlaka okuyun ve bunu gözeterek belgelerinizi hazırlayın.
Ayrıca bu belgelerin Almanya’da bulunan bir yeminli tercüman tarafından Almanca’ya çevrilmiş olması gerektiğini unutmayın.
Belgelerin Türkçe orijinalinde Apostil olması her belge için şart olmasa da Türkiye’den gelmeden önce tamamına Apostil yaptırmanızı öneririm. Sonradan yaptırmak çok daha zor oluyor.
-Tıp fakültesi diplomanız
-Türkiye’de hekimlik yapmanızda bir sakınca olmadığını gösteren bir belge. (Sağlık Bakanlığı tarafından verilebilir)
-Hekimlik uygulamanızda suç işlemediğnizi gösteren ‘good standing’ belgesi (Ben Ankara’daki TTB’den İngilizcesini almıştım)
-Sağlığınız açısından hekimlik yapmanızda bir sakınca olmadığını gösteren Belge (Almanya’da bulunan bir hekim tarafından imzalanmış olması gerekli, 3 aydan eski olmamalı)
-Gerekli tıbbi Almanca seviyesine sahip olduğunuzu gösteren Belge, Fachsprachprüfung sonucu benim bulunduğum eyalette otomatik olarak iletiliyordu
-Ayrıca: nüfus kayıt örneği, Evliyseniz Formül B, pasaport (kısa geçerlilik süresi olan pasaportunuz varsa gelmeden önce uzatın), boşluksuz CV, adli sicil kaydı
Herkese başvuru sürecinde başarılar.