İlk geldiğimizde oldukça kafa yormamıza sebep olan, başımızı ağrıtan ama bir o kadar da hayran kaldığımız bir konudan bahsetmek istiyorum kısaca. Bu konu Almanya’da çok önemli!! 🙂
Almanya, geri dönüşüme çok önem veren bir ülke. Geri dönüşümün başında da evsel atıklar geliyor ve ev halkına da bu konuda oldukça önemli bir görev düşüyor: çöp ayrıştırmak.
Çöp ayrıştırmak görev olduğu kadar bir zorunluluk da. Belediye görevlileri çöpünüzü belirlediği günlerde düzgün ayrıştırılmış olduğu takdirde toplar. Her çöp tipinin sizin ikamet ettiğiniz sokağa göre bir toplama günü vardır ve o çöp türüne özgü renk ve tipteki çöp kovanızı dışarı çıkarmanız gerekir. Eğer bir apartman ya da ev yöneticiniz yoksa (Hausvervaltung) bunu sizin yapmanız gerekir. Çöp kovalarının renkleri bulunduğunuz eyalete göre değişebiliyor ama içerikleri ülke genelinde aynı. Bu kategoriler
– Sarı çöp (Gelbe Tonne): Geri dönüştürülebilecek plastik, teneke, alüminyum folyo, süt kartonu gibi ambalaj atıklarını içeren çöp. Çoğu içecek şişesi depozitolu olduğu için çöpe atmayı tercih etmezsiniz. Ayrıca cam ve kağıt çöpleri kesinlikle bu çöpe atılmaması gerekir.
– Kağıt çöpü (Papiermüll): Geri dönüştürülemeyecek kadar eski olmadığı müddetçe hemen her kağıt, karton gibi evsel atıklar geri dönüştürülmek üzere bu çöpe atılmalıdır.
– Organik çöp (Biotonne): Her türlü yiyecek atığı, bahçe temizliği sonrasında çıkan atık, yumurta ve kuruyemiş kabukları gibi organik atıklar dahil bu çöp grubunda toplanması gerekiyor. Bunun için üretilmiş plastik içermeyen kağıt ya da özel organik malzemeden yapılmış torbaları kullanabilirsiniz.
– Diğer (Restmüll): Geri dönüşümü mümkün olmayan hijyenik ürünler, bebek bezi, eski kumaş gibi diğer evsel atıklar da bu kategoride toplanmalıdır.
Cam atıklar ise beyaz, kahverengi ve yeşil renklerde ayrılmak üzere belirli sokaklarda bulunan konteynerlere bizzat atmanız gerekir. Cam atıklarınızı gürültü kirliliğini önlemek için Pazar günleri hariç günün çok geç olmayan saatlerinde buralara atabilirsiniz.
Bu çöp mevzusunu halledince Almanya’da yaşamanın bir zorluğu kalmıyor.