Almanya’da uzmanlık eğitimi
Birçok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi de Almanya’daki uzmanlık eğitimi. Uzmanlık eğitimi içeriği her branş için eyaletin tabip odası (Landesärztekammer) tarafından hazırlanan ‘Weiterbildungsordnung’ (eğitim müfredatı) içerisinde detaylı bir şekilde açıklanmış oluyor. Uzman olmak için Türkiye’den farklı olarak girmeniz gereken TUS gibi bir sınav yok. Hastane veya Praxis’lere (uzmanlık eğitiminin bir kısmını vermeye yetkili hekimlerin bulunduğu Praxis’ler mevcut) doğrudan CV ve motivasyon mektubunuzla başvuruyorsunuz. Nasıl başvuracağınızı merak ediyorsanız bu konuyla ilgili postlarıma bir göz atabilirsiniz.
Uzmanlık eğitiminin içeriği ve süresi
Uzmanlık eğitiminin süresi branşa göre farklılık göstermekle birlikte genelde toplamda 60 ile 72 ay arasında değişiyor. Türkiye’ye göre süre biraz uzun. Bu sürenin sonunda ise eğer ‘Logbuch’ yani eğitim karnenizde bir eksik yoksa, gerekli tüm rotasyon ve işlemleri yaptıysanız yine Landesärztekammer tarafından düzenlenen bir sözlü sınav (Facharztprüfung) ile uzmanlık eğitiminizi tamamaya hak kazanıyorsunuz. Bu sözlü sınav aslında Türkiye’de olan uzmanlık sınavlarına benzer şekilde bir jüri tarafından yapılıyor ve genellikle bu eğitimi tamamlamış kişilerin %90 ı (Bavyera eyaleti tabip odasının rakamı) bu sınavı geçiyor.
Tıp fakültesi mezunu olarak Almanya’da uzmanlık eğitimi alınabilecek tüm branşarın listesini https://www.praktischarzt.de/arzt/facharztausbildung/ sitesinde görebilirsiniz. İlgili branşa tıkladıktan sonra ise uzmanlık eğitiminin süresi ve içeriği ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de alınan uzmanlığı Almanya’da denkliği
Diğer bir konu ise Türkiye’de alınan uzmanlık eğitiminin burada denkliği. Yine bu denklik için de eyaletinizin Landesärztekammer’in ‘Weiterbildung’ birimi ile görüşüp eyaletiniz için gerekli detayları öğrenmeniz mümkün. Benim Bavyera’da edindiğim deneyime göre uzmanlık denkliği alma süreci Tıp denkliği alma sürecine göre daha az meşakatli. Ayrıca Landesärztekammer uzmanlık denkliği konusunda tıp denkliğinde olduğu kadar yoğun olmadığı için daha kolay ulaşılabilir ve destekleyici. Bazı çok deneyimli hekimlerde istisnalar görülmüş olsa da genellikle Türkiye’de alınan uzmanlık eğitimi burada sınavsız denk görülmüyor. Tüm evraklarınız (tıp diploması, eğitim müfredatı ve asistan karneniz vs.. ) incelendikten sonra ya doğrudan uzmanlık sınavına kabul ediliyorsunuz ya da önce belli bir süre eksik görülen asistanlık eğitimini tamamlamanız isteniyor ve sonrasında uzmanlık sınavına girebiliyorsunuz. Sınav yine Almanya’da uzmanlık eğitimi almış kişilerin girdiği sınavın tamamen aynısı.
Almanya’da uzmanlık eğitimi konusunda benden farklı deneyimleri olan, veya ekleme yapmak isteyenler varsa yorumlara eklerseniz herkes için faydalı olacaktır.
@almanyada_hekimlik
Sayın büyüğüm, hocam. Öncelikle bizlerle bu profil ve blog üzerinden paylaştığınız tüm bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben Eskişehir’de halihazırda bir internim. Uzun zamandır çocuk hekimi olmakla ilgili hayallerim var ancak bir süredir mesleki hayatımın bir bölümünde yurtdışında eğitim almak ve yaşamakla ilgili düşüncelerim var. Aslında benim size sormak istediğim, fikrinizi öğrenmek istediğim konu şu : hiç Almanca bilmeyen bir kimse olarak başlayacağım bu yolda çoğu yerden okuduğuma göre 1-2 sene emek isteyen bir süreç olacak önümde. Niyetim eğer bu yola şimdi çıkarsam pediatri asistanlık eğitimini Almanya’da eğer mümkünse bir praxiste almak. Terazinin bir tarafında da Türkiye’de uzmanlık alıp sizin gibi bir yol izlemek fikri var ki eğer Türkiye’de kalırsam az önce bahsettiğim 1-2 yıllık sürede bana göre hatrı sayılır bir asistanlık süreci geçirmiş olacağım. Hepimizin yaşam deneyimi oldukça farklı tabi ki ama eğer ki siz şu an bir intern olsaydınız ve hala çocuk hekimi olmak isteseydiniz uzmanlığınızı yine Türkiye’de mi almak isterdiniz? Yoksa en baştan Almanya’ya mı giderdiniz? Almanya’yı bu konuda nasıl değerlendirirsiniz?
Merhaba, çok gecikmiş bir cevap olacak. Şu anda nerdesin ve ne yapıyorsun bilemiyorum ama herkes için bir cevap olması açısından cevaplıyorum. Ben olsaydım olabilecek en erken dönemde Almanya’ya gelmek isterdim. Ayrıca asistanlığı praxis’te yapmak uygun olmayabilir. Yatan hastalar ve acil servis asistanlık eğitiminin önemli bir parçası. Belki bir kısmı asistanlık eğitimi verme yetkisi olan bir praxiste yapılabilirse de genel olarak hastanede tamamlanmasında fayda var.
Uzman olunmasa bile almayada çalışma için denklik başvurusunu yine aynı yere mi yapıyoruz
Her eyaletin yabancı hekimlere Approbation ve veya denklik sürecinde takip eden birimleri var. Denklik derken kast ettiğiniz denklik sınavımı yoksa denklik için verilen evrakların incelenmesi mi? Genel olarak denklik işlemleri ile bilgilere her eyaletin Landesärztekammer sitesinden ulaşabilirsiniz. Başarılar. Umarım bu zamana kadar gelmişsinizdir. Bu gecikmiş cevabı herkes için yine de yazıyorumç